ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Основно училище в село Кавракирово, Община Петрич

с. Кавракирово

Кавракирово е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, област Благоевград.

Отстои на 80 км югозападно от гр. Благоевград, на 10 км северно от гр. Петрич, на 162 км южно от гр. София, на 21 км източно от ГКПП Златарево и на 27 км северозападно от с. Кулата. Съседни села са Михнево и Първомай.

Населението е приблизително 1580 души.

Село Кавракирово е разположено в южните поли на Огражден планина в Петричката котловина, на надморска височина от 97 м. Климатът е преходно-средиземноморски с горещо лято и мека зима.
Край селото тече река Струмешница, която огражда землището му от юг.

Кавракирово е голямо и добре устроено село. То е електрифицирано, водоснабдено и има изградени всички съобщителни мрежи, включително кабелна телевизия и интернет. В момента се изгражда канализационна система.

Тук функционират кметство, основно училище, обединено детско заведение, читалище с детска танцова школа и библиотека, футболен отбор, пощенска станция, общопрактикуващ лекар, стоматолози и различни търговски обекти.

Кавракирово е известно със своите потомствени музиканти – зурнаджии и е един от основните центрове на зурнаджийската традиция в България.

Местна забележителност тук е православния храм „Св. Илия“ и светещият голям кръст, извисяващ се в непосредствена близост до него.

Интересни туристически обекти в района са:

  • Местността Рупите (9 км) – по инициатива на пророчицата Ванга тук е построен храмът „Св. Петка Българска“. Западно се извисява Кожух планина – част от периферията на изгаснал вулкан.
  • Самуиловата крепост (20 км) – национален парк-музей, включен в 100-те национални туристически обекти на Българския Туристически Съюз.
  • Градът-музей Мелник (26 км) – най-малкият град в България, известен с чудните си Мелнишки пирамиди.
  • Село Марикостиново (24 км) – известен балнеоложки център с лековити, горещи минерални извори.

Източник: bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com